Samtalet som är så centralt och som vi kanske ”drar oss för”…..

Proud sponsor….

Jag och mitt företag är såååå stolt sponsor av denna pod, ”Anna&Pekka podcast – med hopp om livet”. Ni hittar dem på Podcast eller Spotify. Nu är avsnitt 9 ute (länk se nedan där du kan lyssna på detta avsnitt).

Samtalet är så centralt och jag blev så glad och rörd när jag började lyssna på denna pod. Anna&Pekka inspirerar verkligen på ett fint sätt till ett öppet, ärligt och sårbart möte, så inspirerande. När jag är ute i företag eller jobbar med grupper eller individer enskilt har jag ofta reflekterat över att det finns en otrolig längtan och samtidigt en stor rädsla för att ha samtal. Det jag har upplevt är att det skapas en massa lidande för den som inte vågar ha samtalet och för den som inte blir samtalad till. I företag kan det t ex handla om prestation eller andra ämnen som upplevs som känsliga. Jag håller verkligen med om att det kan vara jättesvårt, men såååå viktigt av många anledningar, inte minst för hälsa och välmående.

I organisationer idag upplever jag det också som att samtalet inte prioriteras för att människor är stressade och inte tar sig tid. Och just för att man inte tar eller har tid upplever jag att än mer stress, osäkerhet och oro föds. Och glädjen försvinner. 

Jag upplever att behovet av samtalet är jättestort, men ofta vet man inte riktigt hur man ska göra. Jag själv brinner för samtalet och den kraft det finns i det. I de roller där jag går in på HR (Human resources) avdelningar , så är kraften i att guida chefer och andra att våga lyfta olika saker jättestor. I arbetet med gruppen och individen likaså. Lyfta, benämna, våga visa på hur människor kan våga vara mer sårbara, sätt att våga lyfta saker på osv. Ofta är det bara det faktum att samlas och samtala som det inte ”tas tid till”. Min reflektion är bl a att det är för att man ”inte vågar”. Oftast mår människor sämre och det går sämre av att vi inte vågar samtala, än om vi faktiskt samtalar kring det som kan upplevas obehagligt. Det är min egen reflektion.

Så gå in och lyssna och Njut och gå även in och lyssna på äldre avsnitt. Kanske kan det inspirera till ett nytt spännande samtal för dig. Det här avsnittet, nummer 9, handlar om ensamhet och berör än en gång. Tack Anna&Pekka!

Vi ses snart igen! 🙂

Ulrika

Följ Librare på